Dijital endüstri son zamanlarda büyüdüğünden, kripto dolandırıcıları ve dolandırıcılar insanların parasını çalma çabalarını artırdı. Dijital varlıkların giderek hayatın günlük bir parçası haline gelmesiyle birlikte, siber suçlular kurbanları hedeflemek için yeni yollar deniyor.
Bu nedenle kripto para cüzdan servis sağlayıcısı MetaMask, uyarır dolandırıcıların ‘kullanıcı dikkatsizliğinden’ yararlanmak için kullandıkları yeni bir dolandırıcılık modeli türü hakkında kripto topluluğu.
Siber suçlular, adres zehirlenmesi tekniğiyle bir kullanıcının işlemlerini izler ve işlem geçmişinde gerçek bir alıcının adresine benzer karakterler içeren bir “gösterişsiz” cüzdan adresi oluşturur. Daha sonra dolandırıcılar, işlem geçmişini zehirlemek için yeni oluşturulan bir adres aracılığıyla 0 $ değerinde jeton aktarır. Kötü aktörler, kullanıcıların gelecekteki işlemlerde yanlışlıkla gerçek adres yerine hack adresini kopyalamasını umar.
Özel kripto adresleri bir oluşturucu aracılığıyla oluşturulur. Bir kullanıcının başka bir kullanıcının adresine benzer karakterler içeren bir adres oluşturmasına olanak tanır. Dolandırıcılar, izledikleri adrese benzeyen bir cüzdan kimliği oluşturmak için araçtan yararlandı. Özellikle, bu tür kripto dolandırıcılığında kullanılan taklitçi adresler, bir cüzdan kimliğinin başında ve sonunda çoğunlukla aynı karakterlere sahiptir.

Zehirli Kripto Dolandırıcılığını Ele Almak İçin Düşen Av Nasıl Önlenir?
Günlük olarak kripto işlemleri gerçekleştirirken, çoğu kullanıcı alıcı kimliğini işlem geçmişinden kopyalar. Bu sayede kullanıcılar, ihmalkar bir şekilde dolandırıcının adresine kripto para gönderebiliyordu. Bir kez yapıldığında, işlemi tersine çevirmek imkansızdır. Dijital varlıkları aktarırken bir adres defteri kullanmak daha iyidir.
Kripto kullanıcıları, işlem geçmişinden uzun bir onaltılık dize kopyalama alışkanlığı edinmiş olsalar da, aktarım sırasında alıcı cüzdan kimliğinin her bir karakterini eşleştirmek daha güvenlidir.
topluluğa cevap verirken, twitter thread, MetaMask eklendi;
MetaMask kişisel gözetim altındadır, dolayısıyla hesaplara asla erişimimiz olmaz. Dolandırıcıların kullanıcılarımıza zarar vermesini engellemeye çalışıyoruz, ancak kullanıcıların cüzdanlarıyla yapmayı seçebilecekleri her şeyi durduramayız. Eğer yardıma ihtiyacın varsa: https://support.MetaMask.io – mavi ‘Sohbet Başlat’ düğmesine tıklayın.
İlgili Okuma: Hong Kong, Bireysel Yatırımcıların Kripto Ticaretini Yalnızca ‘Yüksek Likit’ Varlıklarla Sınırlayacak
Altyapı hizmeti sağlayıcı firma, farkındalığı yaymak ve bu kripto dolandırıcılığının nasıl çalıştığını açıklamak için bir blog yazısı da yayınladı. MetaMask ekibi, uzun onaltılık sayıları ezberlemenin zor olduğunu kabul ederken şunları kaydetti:
Yalnızca ilk karakter grubunu görebilir veya bazen ilk 5-10 kadarını ve son 5-10 kadarını ortayı atlayarak görebilirsiniz. Çoğu insan adresleri bu şekilde tanır: her bir karakteri bilerek değil, başlangıç ve bitişe aşina olarak. Adres zehirlenmesinin beslediği eğilim budur.
Pixabay’dan öne çıkan resim ve TradingView.com’dan grafik