Merkezi Olmayan Finans (DeFi), kripto endüstrisinde bir süredir ilgi odağı olan gelişmekte olan bir sektördür. DeFi protokolleri, kullanıcılara, bankalar gibi üçüncü tarafların katılımını ortadan kaldırarak, eşler arası dijital alışverişlere erişim sunar.
DeFi sektörü, güvenli bir sistemi korurken, geleneksel finans işlemlerini yürütürken bankaların sıklıkla talep ettiği ücretleri ve ödemeleri boykot eder. Ancak Brad Mills, Merkezi olmayan finansın amacının yenildiğine inanıyor.
Girişimci Twitter’a girdi ifade etmek kullanıcıların merkezi olmayan borsalara (DEX’ler) erişimini reddettiği için ağdaki hayal kırıklığı. Mills, konum ve cüzdan içeriği nedeniyle Ethereum’daki DeFi kullanıcılarının erişiminin reddedilmesinden yakındı.
Kısıtlı bir cüzdan adresi nedeniyle 1inch Networks dApp’ten erişimi reddeden bir açılır mesajı gösteren bir resim paylaştı. Ayrıca gelecekteki Web3’ün bir gözetim panoptikonu olduğunu söyledi. Dahası, geliştiriciler Wall Street’in tüm hatalarını bir blok zincirinde yeniden inşa ettiler.
DeFi Protokolü 1inch, DApp’inde Cüzdan Erişimini Reddetmenin Nedenlerini Açıklıyor
1inch’in baş iletişim sorumlusu Sergy Maslennikov gazetecilere verdiği demeçte, cüzdan kısıtlamasının güvenli ve uyumlu bir topluluk sağlama stratejilerinin bir parçası olduğunu söyledi. Yönetici, 1 inç dApp’in kısıtladığı cüzdan kategorisini listeledi. Bunlara terör finansmanı, çalıntı fonlar, insan kaçakçılığı, çocuk cinsel istismarı materyalleri veya yaptırımlar gibi suç faaliyetlerine karışan cüzdanlar dahildir.
Maslennikov’a göre, merkezi olmayan finans toplayıcı, DEX cüzdanlarına uygulanan tüm yaptırım ve ambargo listelerine uyuyor. Ayrıca, DEX, Anti-Money Laundry, terör finansmanının önlenmesi ve küresel topluluk düzenlemelerine uygundur.
FATF, Sıkı Küresel Kara Para Aklamayı Önleme Kuralı Uygulama Eylemlerini Kabul Etti
Artan siber suçlar, kriptoyla ilgili dolandırıcılık ve kara para aklama faaliyetleri nedeniyle Mali Eylem Görev Gücü (FATF) harekete geçti. Gözlemci, kripto Kara Para Aklamayı Önleme (AML) kurallarına uymayan ülkelerin gri listesine girebileceğini söyledi.
Gri listedeki ülkeler FATF tarafından kapsamlı bir incelemeye tabi tutulacak. FATF gri listesi, engellenenler listesinden farklıdır. İkincisi, FATF’nin Kara Para Aklama ile ilgili olarak önemli stratejik eksiklikleri olan İran ve Kuzey Kore gibi ülkelere girdiği yerdir.
Birleşik Arap Emirlikleri ve Filipinler de dahil olmak üzere yaklaşık yirmi üç (23) ülke halihazırda FATF gri listesinde yer alıyor. Buna ek olarak, Aljazeera’nın yakın tarihli bir raporu, FATF’nin küresel AML ve Terörle Mücadele Finansmanı kurallarının kripto firmaları üzerinde uygulanmasını sağlamak için yıllık kontroller yapmayı planladığını söylüyor.
Bu arada, terör finansmanındaki kolaylık nedeniyle Birleşmiş Milletler, teröristlerin kripto para yerine nakit tercih ettiğini belirtti. Birleşmiş Milletler Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Koordinatörü Svetlana Martynova, Yeni Delhi’de düzenlediği özel bir toplantıda bu konuda yorum yaptı.
Martynova, nakit paranın terör finansmanı için baskın yöntem olmaya devam ettiğini, ancak teröristlerin kripto da dahil olmak üzere yeni teknolojilere uyum sağlayabileceğini söyledi.

Featured Image From Pixabay, Charts From Tradingview