Geçen yıl birçok kişi kripto endüstrisinin ABD düzenleyicileri tarafından saldırı altında olduğunu iddia etti ve son veriler bu algıyı destekliyor. Bu ülkedeki ajanslar, 2013’ten bu yana, yeni oluşan alanda şirketlere karşı yasal işlemler açısından önceki tüm rekorları alt üst etti.
Solidus Labs tarafından paylaşılan verilere göre, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) ve Mali Suçları Uygulama Ağı (FinCEN), kripto projelerine karşı toplam 58 yaptırım eylemi gerçekleştirdi.

Kripto ABD’ye Karşı, Yeni Bir Normal mi?
Yukarıdaki grafikte görüldüğü gibi, bu 58 yasal işlem neredeyse on yılın en yüksek seviyesi olmuştur. 2021’e göre %65 ve 2020’ye göre yaklaşık %60’lık bir artışı temsil ediyorlar.
SEC, son on yılda kriptonun en büyük rakibi oldu. 2022 yılında Komisyon, sektördeki proje ve şirketlere karşı 30 eylem açıkladı. Ajans, gelişmekte olan endüstrinin zararına bir “uygulama yoluyla düzenleme” yaklaşımı altında faaliyet gösteriyor gibi görünüyor.
SEC, birkaç isim vermek gerekirse, eşler arası dijital pazar yeri LBRY ve ödeme şirketi Ripple aleyhine davalar açtı ve kazandı. Bu davalardan ikincisi, Komisyon dijital varlık endüstrisi üzerinde daha fazla yargı yetkisi kazanmaya çalışırken hala devam etmektedir.
SEC, kripto projelerinden sonra ABD’deki tek düzenleyici değil. CFTC, sektöre karşı açtığı davaları artırıyor ve 2022’de 19 dava kaydetti. Bu, 2021’deki en yüksek seviyesinden %73’lük bir artışı temsil ediyor ve yeni oluşan sektöre karşı açılan davalarda artış eğilimi olduğunu gösteriyor.
FinCEN küçük bir artış gördü, ancak Ethereum tabanlı merkezi olmayan borsa (DEX) Tornado Cash’e karşı eyleminin önemli bir etkisi oldu. Ajans, protokolü şirketler/bireyler ve teknolojiler arasındaki çizgiyi aşan yaptırım uygulanan varlıklar listesine ekledi. Bu yaptırımların yansımaları sektörde dalgalanmaya devam ediyor.

Kriptoyu En Çok Hangi Ajans Vurdu?
Kriptoya karşı düzenlemelerdeki artış, alandaki büyük varlıkların çöküşünden kaynaklandı. 2022’de Terra (eski adıyla LUNA) ekosistemi çökerek, koruma fonu Three Arrows Capital (3AC) dahil olmak üzere birçok şirketin iflasına yol açtı.
Daha sonra, kripto borsası FTX’in çöküşü ve müşteri mevduatlarındaki milyarlarca doların zimmete geçirilmesi, düzenleyicilere başka bir mesaj göndermiş gibi görünüyor. ABD’de Federal ve Eyalet kurumları, gelişmekte olan sektöre misilleme yapmak için güçlerini birleştirdi.
Bu bağlamda, düzenleyiciler 3,5 milyar doların üzerinde para cezasına çarptırıldı. Rapora göre, SEC ve CFTC bu cezaların çoğunu verdi. Aşağıdaki tablo, SEC’in 2013’ten 2022’ye kadar 2 milyar doların üzerinde para cezası verdiğini gösteriyor.

Bu yazı itibariyle, Bitcoin (BTC) son 24 saatte yatay hareketle 23.100 dolardan işlem görüyor.