Uluslararası işlemleri daha iyi etkinleştirmek için, Rusya ve İran hükümetlerinin yeni bir stablecoin geliştirmek için birlikte çalışmayı düşündükleri bildiriliyor.
Rus haber portalı Vedomosti’nin haberine göre İran, uluslararası ticarette bir ödeme şekli olarak kullanılabilecek bir “Basra Körfezi bölgesi simgesi” yaratmak için Rus hükümetiyle birlikte çalışıyor.
Rusya Kripto Endüstrisi ve Blockchain Derneği direktörü Alexander Brazhnikov’a göre, token büyük olasılıkla altın destekli bir stablecoin olarak çıkarılacak.
Stablecoin, Rusya’nın İran’dan mal kabul etmeye başladığı Astrakhan’daki serbest ticaret bölgesinde kullanılacak.
Ticari, Sınır Ötesi İşlemler İçin
Bir gün gerçekleşeceğini varsayarsak, planlanan stablecoin sınır ötesi ticarette ABD doları, Euro, Rus rublesi ve diğerleri gibi fiat para birimlerinin yerini alacak.
Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH), Rusya’da yasal ödeme aracı olarak kabul edilmemektedir ve bunların bir ödeme şekli olarak kullanımı ülkenin merkez bankası tarafından onaylanmamaktadır.
Öte yandan sınır ötesi takas da dahil olmak üzere ticari işlemlerde kriptoların kullanımına kapı aralıyor.
Image: CEPR.org
Stablecoin Nedir?
Bir stabilcoin, değeri bir fiat veya emtia parasına veya başka bir istikrarlı varlığa bağlı olan bir kripto para birimidir.
Bitcoin (BTC) ve diğer önde gelen kripto para birimlerinin aşırı oynaklığı, onları günlük işlemler için uygun hale getirmedi, ancak istikrarlı para birimleri daha istikrarlı bir alternatif sunmaya çalışıyor.
Bilgi Politikası, Bilgi Teknolojisi ve İletişim Komitesi üyesi Rus politikacı Anton Tkachev’in belirttiği gibi, birleşik bir stablecoin çabası, Rusya’daki dijital varlık piyasası tamamen düzenlenene kadar pek olası değil.
Rusya parlamentosunun alt meclisi defalarca bu yıl kripto işlemlerini düzenlemeye başlama sözü verdi, ancak defalarca ertelendi.
Tkaçev şunları söyledi:
“Gelecek yıl kesinlikle yasal bir ürün olarak kripto para birimine sahip olacağımıza herkesi temin ederim, kesinlikle bir mevzuat çıkacaktır… Rusya Federasyonu’nda iç ödemeler için bir ödeme aracı olarak kullanılamayacağını ancak kesin olarak söyleyebilirim.”
Rusya’nın Kırım’ı ilhakına ve doğu Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak AB yetkilileri, Avrupalı şirketlerin Rus vatandaşlarına kripto para birimi ile ilgili hizmetler sağlamasını yasa dışı kılan bir yasa çıkardı.
Büyüyen Stablecoin Pazarı
2021’in başındaki kabaca 30 milyar dolarla karşılaştırıldığında, çıkarılan stablecoin’lerin toplam değeri, Nisan 2022’ye kadar yaklaşık 185 milyar dolara yükseldi.
Mayıs 2022’de önemli bir algoritmik stablecoin’in başarısızlığı ve bunun sonucunda kripto varlık piyasalarında yaygın dalgalanma, ihraç edilen stablecoin’lerin değerinin yaklaşık 150 milyar ABD dolarına düşmesine neden oldu.
İran İslam Cumhuriyeti Merkez Bankası da 2018’de tüm yerli bankaları ve finans kuruluşlarını kripto ile ilgili faaliyetlerde bulunmaktan men etti.
Crypto total market cap at $949 billion on the daily chart | Chart: TradingView.com
Ulusal enerji şebekesinin güvenilirliğini korumak amacıyla hükümet, yasa dışı bitcoin madencilerine savaş ilan etti ve operasyonları herkes için geçici olarak durdurdu.
Ağustos 2022’de İran, bitcoin ile milyonlarca dolar değerinde ürün ithal ederek tarih yazdı.
Stablecoin pazarında son birkaç yılda çok fazla büyüme oldu ve eylemin çoğu ABD dolarına sabitlenmiş az sayıda stablecoin üzerinde odaklandı.
ifri.org tarafından öne çıkan görsel